Slekt!…

 

Fortsettelsen i Södra Sandsjö og Urshult

 

 

Sommeren 2004: Det gikk to år før vi kom oss sydover igjen. I mellomperioden brukte vi Internett flittig. Mye fant vi på Anbytarforum og i KGF’s databas.

 

Men – så begynte H elmi å se på Rolfs slekt i Haugesund. Der dukket det ganske fort opp en Gustaf Nilsson fra Urshult i Södra Småland i Sverige. Rolf visste at han hadde ”svenskeslekt” på farssiden fra Årjäng, men at morssiden også hadde svenske aner var ukjent. Til alt overmål: Södra Sandsjö hvor H elmi har sine aner og Urshult hvor Rolf har tilhørighet ligger bare et par mil fra hverandre i Tingsryd storkommune. Ett eller annet sted vil nok våre slektstrær møtes…. Vi finner det nok, bare vi graver lenge nok.

 

Sommerferien 2004: 18.7. til 24.7. tilbrakte vi i Småland og Blekinge. Vi oppsøkte igjen Margit Nilsson (se ”Starten i Blekinge”) og fikk veiledning i forhold til bruk av mikrofiche på bibliotek og hjelp til å finne steder slekten har hatt tilknytning til. Vi ble så nysgjerrige på Rolfs slekt, så vi begynte å ”grave” litt på egenhånd i steder som vi var blitt kjent med via KGF i Urshult området. Et besøk på hembygdsgården i Urshult ga oss masse! Vi fikk her kjøpt store deler av Urshult krönika, en bygdebok for området. Boken kom ut første gang i 1939 og har fortsatt å komme ut hvert år. De har her vært flinke til å få med familier og gårder i området opp gjennom tidene. Ved nærmere ettersyn viste det seg at Rolfs slekt er omtalt i flere av bøkene. H elmi fikk tak i tre av bøkene for Södra Sandsjö.

 

Urshult kirke 2005.

 

Høsttur: Omstendighetene gjorde at vi fikk anledning til å ta enda en tur sydover i 2004. 11.9. slo vi oss til på campingplassen i Tingsryd. Målet var da primært å ”grave” i Rolf’s slekt.

H elmi hadde tidligere hatt litt kontakt på mail og Anbytarforum med Roger Rydberg i Konga, så vi oppsøkte ham. Det Roger ikke vet om slekt i Småland og Blekinge er ikke verd å vite J Han må nærmest betraktes som et orakel…. Da vi begynte å stille sammen hva H elmi hadde klart å finne på våre slekter med det Roger hadde i sin database viste det seg at H elmi var i slekt med Roger, i 9. generasjon! Og Rolf var i slekt med Rogers kone. Faktisk så nær at han er 6-menning med Rogers barn! Det var morsomt å se at vi, via Internett og KGF hadde klart å følge linjene så bra bakover. Det er nemlig fort gjort å ”spore av” og havne inn på helt feil slekt.

 

Via Roger kom vi i kontakt med Henning Bengtsson. Henning er også ivrig slektsforsker gjennom mange år. Han er 86 år og har meget god oversikt over slektene, gårdene og torpene. Rolfs slekt har bodd på Häjdatorpet muligens fra 1650-tallet til godt ut på 1800-tallet. Henning visste hvor restene av dette torpet lå. Sammen reiste vi inn til Häjdatorpet. Det var ikke mye igjen:

 

Ja vel… Ikke så mye som minner om at her har det bodd folk i hundrevis av år. H elmi, Roger og Henning skuer ut over lysningen i skogen.

 

Ved nærmere ettersyn:

Ser du godt etter, så ser du en bunnsville på dette bildet.

 

Og her er det deler av en grunnmur og trapp.

 

Dette var grisebingen, fortalte Roger. Her levde grisen i sine egne ekskrementer. Den ble slaktet til jul. Til våren hadde de gjødsel, og så kom det en ny gris… Dette var vanlig i gamle dager.

 

Ikke langt fra torpet hadde det ligget en mølle. Møllerens skjebne er beskrevet nedenfor:

Denne teksten sto på et lite skilt ved restene av kvernen…

 

I Tingsryd er det et antikvariat. Her fant vi to årganger til av Urshult krønika, noen bøker om Smålands historie samt boken ”Gods och Gårdar”. I denne boken fant vi bilder og beskrivelse av flere gårder hvor slekten har bodd. Nå har vi masse lesestoff og materiale for mange trivelige ”slektstimer” fremover.

 

Samtidig med dette arbeidet bakover i tid bør vi forsøke å fylle hullene i den nyere delen av slekten. I Norge er det sperrefrist på 100 år. Derfor finner vi ikke noe i databaser eller på riksarkivet. I Kirkebøkene, som fremdeles er i kirkene, ville vi få opplysninger i rett oppadstigende linje. Men, i denne delen av slekten er det ganske mange som ennå lever. Oppgaven er sannsynligvis ikke så vanskelig likevel J Så, følg med. Her kommer mer. Vi planlegger allerede neste års sommerferie!

 

* * *